Kikinda je prvi grad koji će dobiti namenski izgrađen, potpuno nov i moderan Centar za socijalni rad

02.2022.

Za izgradnju i opremanje objekta, koji će se nalaziti u ulici Miloša Ostojina biće izdvojeno više od 700 hiljada evra. Kikindska lokalna samouprava obezbeđuje lokaciju i infarstrukturno uređenje, dok sredstva obezbeđuju Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija Ujedinjenih nacija, za projektne usluge.

-To znači da imamo podršku i resornog ministarstva, ali i lokalne samouprave, rekao je Radislav Ivetić, direktor Centra za socijalni rad i dodao, sama zgrada je tri puta veća površinski od postojaće, a koncipirana je iz tri celine. U prvom delu će se nalaziti prijemne kancelarije, u drugoj će biti prostor isključivo za rad sa strankama, dok će u trećoj biti radni prostor za zaposlene u Centru i u taj deo neće moći da ulaze stranke. Da napomenem i da će biti omogućeno i viđenje dece, u specijalizovanom prostoru, koji će biti prilagođen zahtevanim uslovima. Ono na čega takođe računam je jedan deo, u kom će biti smešten arhivski materijal, zaključio je Ivetić.

Projekat je započeo 2019. u saradnji sa UNPOS-om, sa ciljem da ukupno pet lokalnih samouprava u Srbiji dobiju iste objekte, uređene po važećim standardima. Kikinda je jedan od pet gradova u kojima će taj projekat biti prvo realizovan, rekao je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika i dodao:

-Ono što je bitno je da smo mi svojom agilnošću i doveli do toga da naš grad prvi dobije ovako jednu savremenu zgradu. Naše obaveze su predviđene sporazumom i odlukom grada, da uradimo pripremne radnje. Na prvom mestu rušenje ove postojaće zgrade, što je urađeno tokom decembra i januara, a sada nam slede obeležavanje terena, geodetsko snimanje iskopa kanala, ograđivanje gradilišta. U martu očekujemo posetu ministarke, gospođe Kisić Tepavčević, koja bi trebalo da udari kamen temeljac. Objekat će biti veličine 1000 kvadrata.

Više lokacija je bilo u predlogu, ali, kako je objasnio Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, ipak je tim koji je radio na odabiru najboljeg mesta, koje će podmiriti zahtevane uslove, izabrao baš lokaciju u ulici Miloša Ostojina:

-Moj tim, se maksimalno zalagao da budemo prvi grad koji će srediti naš deo obaveza, kompletnu dokumentaciju, naravno uz određene zahteve i molbe. Sve je to uslišeno i sada ćemo kao jedini grad imati mogućnost da dobijemo komletno finansiranje moderne zgrade za socijalni rad. Dobijamo još jedan državni projekat, što je vrlo bitno za naš grad. Osim ovoga, dobro znate da ona stara zgrada nije funkcionalna, nema dovoljno prostora. Tu zgradu ćemo iskoristiti za potrebe nekih od sekretarijata, ili nekih od službi Gradske uprave, što znači da će taj prostor, na taj način drugačije funkcionisati. Ponosan sam na svoj tim, koji poslednjih godinu dana vrlo marljivo radi , kako bismo mogli da imamo gotove projekte, za koja dobijamo sredstva i uspešno ih realizujemo, kao što je to slučaj sa izgradnjom nove i moderne zgrade Centra za socijalni rad.

Početkom proleća bi trebalo da usledi početak izgradnje novog objekta Centra za socijalni rad u Kikindi. Građevinska dozvola se očekuje u aprilu, a u maju završetak javne nabavke i početak građevinskih radova.

A