Održana konferencija za medije

27.02.2019.

Povodom 20. Februara, Svetskog dana socijalne pravde, u kikindskom Centru za socijalni rad održana je konferencija za medije na kojoj je Radislav Ivetić, direktor ove ustanove, predstavio aktivnosti na pružanju pomoći ugroženim sugrađanima. Ivetić je istakao da je na prvom mestu bila novčana socijalna pomoć koju je na dan 31.12.2018. god. primalo 1250 porodica. S obzirom da je ovu pomoć na kraju 2017. god. primalo 1490 a na kraju 2016. god. 1550 porodica, direktor CSR Kikinda naglašava da se primećuje pad broja korisnika novčane socijalne pomoći i da je to poželjan i pozitivan trend. Razlog smanjenja broja korisnika Ivetić vidi pre svega u otvaranju određenog broja novih radnih mesta u Kikindi poslednjih godina. Razlog su i migracije jer se određeni broj naših sugrađana snalazi u vezi posla u susednim zemljama, a neki broj korisnika u revizijama ostaje bez prava na NSP u toku svih 12 meseci.

Osnovica za NSP je trenutno 8.374,00 din. za nosioca socijalne pomoći a za svakog punoletnog člana porodice računa se 50 % od osnovice, dok za decu 30 % od osnovice i obračun se vrši za maksimalno 6 članova porodice.

Ivetić navodi da je lokalna samouprava prošle godine, kao i ove godine iz gradskog budžeta opredelila 1,5 miliona dinara za jednokratne novčane pomoći i 1 milion za jednokratne pomoći za lekove i ortopedska pomagala za naše socijalno ugrožene sugrađane. Pored toga lokalna samouprava preko Crvenog krsta Kikinda finansira 500 obroka u narodnoj kuhinji kao i 500 lanč paketa za stanovnike kikindskih sela. Upute za obroke i pakete izdaje Centar za socijalni rad na osnovu procene stručnih radnika. U toku zime lokalna samouprava je obezbedila i ogrevna drva za 700 najugroženijih domaćinstava, a finansira i besplatne pogrebne usluge za korisnike NSP.

Kad je u pitanju briga o deci, trenutno se 94-oro dece nalazi smešteno u 43 hraniteljske porodice. Ivetić je na kraju iskoristio priliku da pozove sugrađane koji su zainteresovani da se bave hraniteljstvom, da se jave u CSR Kikinda, jer su uvek potrebne kvalitetne hraniteljske porodice.
A